dilluns, 3 de gener del 2011

Ciutadella, parc o barrera

El parc de la Ciutadella gaudeix d'un lloc privilegiat i no es podria entendre sense la seva història. Antic barri pescador, transformat en base militar, es una gran extensió verda que queda aprop de tot arreu. Respecte la seva posició, hauríem de dir que la seva proximitat amb la Ciutat Vella el fan molt preuat, ja que no hi ha gaires cascs antics que gaudeixin d'un pulmó verd tan aprop. Respecte l'Eixample podríem dir el mateix, ja que tampoc trobem gaires parcs de grans dimensions al llarg de tot l'eixample. En canvi, en el cas de la Barceloneta i la Vila Olímpica, la presència d'un parc no es gaire rellevant, ja que les dues gaudeixen de passeig marítim a més de zones verdes. Tot i així, podem notar que la Ciutadella fa de connector entre totes aquestes parts i en aquest sentit s'hauria de qüestionar la seva presència en quant a barrera o tall que fa entre les parts; sobretot si tenim en compte que es un recinte vallat. Potser una possible millora seria retirar aquesta valla i donar més transparència al parc per evitar aquest tall.

Respecte el zoo, tothom coincideix en que desmereix el parc, ja sigui per la reducció de superfície com pel tall que suposa en quant a accessos per la part de la Barceloneta. Deixant de banda els beneficis que pot suposar la presència d'un zoo, pel que fa al parc no hi interactúa gens i només el perjudica. Segurament es podria haver trobat algun lloc més idoni on s'integrés més en l'entorn.
D'altra banda i tornant al parc podem distingir clarament dues parts interiors una ampla, arbolada, pensada per passejar i inspirada en el racionalisme dels parcs francesos i una altra més orgànica i exòtica, ideal per perdre's que evoca romanticisme. Es una distribució senzilla, que amb el temps s'ha anat difuminant. Respecte a l'ús que se li dóna és un parc més aviat introvertit i d'ús domèstic. Té l'avantatge de no estar massificat però d'altra banda es estrany veure-hi gent que no es de la zona. Ningú es planteja anar-hi expressament per fer-hi un volt, ja que per això la gent prefereix Collserola o Montjuic.
No es pot comparar amb cap parc de Tarragona, ja que els parcs que trobem allí que s'aproximin en les seves dimensions, no tenen el mateix caràcter. La zona verda que hi ha al llarg del riu Francolí no té cap equipament i no està ni vallat ni ajardinat. En dimensions molt més reduides potser ho podríem comparar amb Camp de Mart, un petit parc al costat de les muralles que té un escenari amb grades cobert, especial per fer-hi concerts o espectacle i que alhora consta d'uns jardins sinuosos, amb un fons de muralla i on et vas trobant estàtues i escultures del món romà.