dilluns, 3 de gener del 2011

Vila Olímpica

La creació de la Vila Olímpica no només va ser una operació urbanística i d'un nou barri residencial. Això va ser el segon pas. El primer pas i clau per a l'èxit del segon va ser el desviament d'una part de les línies de ferrocarril que passaven per la línia de costa i que ha permès fer el passeig; el desviament d'una altra part de les vies de forma soterrada i la creació de la ronda litoral que permet que el tràfic pugui passar en un nivell inferior i sense interrompre la vida peatonal del passeig. Aquest conjunt d'accions van permetre en el seu dia la creació d'un nou barri residencial que a pesar de que té moltes virtuts, també manca en alguns aspectes.

En primer lloc, li manca més moviment quotidià i comercial, ja que ha acabat essent un barri massa residencial, de baixa densitat que no permet comerços a les plantes baixes. L'amplitud excessiva de les vies i la baixa densitat només fa que augmentar aquesta sensació i genera falta d'intimitat i d'acolliment. A nivell d'urbanització es molt correcte, ja que les vies es connecten molt bé amb la resta de la ciutat i tampoc li manquen parcs i espais verds i peatonals però si que li falta més detall de petita escala: l'usuari acaba sentint-se una formiga entre els grans edificis i les grans mansanes. D'altra banda, les grans mansanes s'han quadrat bé amb la continuació de l'eixample però no podem dir el mateix de l'interior d'aquestes donat que es veuen poc treballades. El passeig marítim està molt ben integrat, amb transport i carrils bici al llarg de tota la costa i zones de passeig i esbarjo molt correctes, que aconsegueixen connectar la ciutat amb el mar en una zona on mai ho havia estat.

A Tarragona no hi trobem cap intervenció urbanística d'aquest tipus però si que hi trobem la necessitat de fer-ne una al passeig marítim. Actualment es troba en una situació semblant ja que el passeig només connecta amb el mar però no amb la ciutat. Un gran desnivell i el pas de les vies del tren generen una barrera física entre la ciutat i el mar semblant a la que hi havia llavors a la Vila Olímpica. Crec que soterrar les vies i generar un passeig a la part superior ajudaria a apropar el mar a la ciutat.