dimecres, 24 de novembre del 2010

Gràcia-Santa Catalina

La traducció de Gràcia, a la ciutat de Palma de Mallorca, és el barri de Santa Catalina.
És una de les zones que conformen l'àrea urbana de Palma. És veïna dels barris de Son Espanyolet i Son Armadans.
Santa Catalina començà sient en un inici, un barri de pescadors, per la seva proximitat al mar.
La llavor del naixement de Santa Catalina va ser el barri d' "Es Jonquet". Al barri hi havia: pescadors, cordelers i moliners. Això explica la presència de molins dins el sector.

Santa Catalina era l'excepció de la normativa militar de no construir poblacions a menys de 1000m a partir de les muralles.

Va ser també un barri obrer. La ciutat de Palma, encara emmurallada en aquell moment, necessitava espai, per això s'hi van desplaçar moltes indústries. Un exemple que posa en evidència aquest moviment industrial al barri és que conserva noms de carrer com el carrer fàbrica.

És per això que hi trobem vivendes tant de pescadors, d'una o dues plantes amb terrasses, com vivendes obreres, de l'arquitecte Pere d'Alcàntara Penya.
Es va enriquir a finals del segle XIX i principis del XX. Hi trobem edificis modernistes com el teatre "Mar i Terra" i el Bar Cuba.

Plànol antic del barri de Santa Catalina enfront de les muralles

Molins d'Es Jonquet

Gràcia presenta similituds amb Santa Catalina, com idea de barri popular, amb vida pròpia, i de característiques dierents amb la resta de la ciutat.
Els dos barris tenen vida de nit i de dia. A Santa Catalina hi ha el mercat, i a la nit, consta de barris i restaurants que fan que s'ompli el barri d'ambient provinent de tot Palma, igual que Gràcia.
La diferència entre el dos, és què Gràcia va ser una població independent de Barcelona fins el 1856.
El Bar Cuba a Santa Catalina i el Bar Canigó a Gràcia són dos punts emblemàtics en els barris.
A Gràcia hi trobem el teatre independent, els cines Verdi, llocs que, denoten la característica d'independència i de via pròpia del barri.
Centre Artesà Tradicionarius

Bar Cuba

En els últims anys s'ha arreglat la Plaça Lesseps, i s'hi ha incorporat la biblioteca Jaume Fuster de Josep Llinàs. A Palma, a la plaça Porta de Santa Catalina, hi trobem el Baluard, un museu en un baluard defensiu de la muralla de Palma. Es tracta d'una rehabilitació de Jaume i Lluís García Ruiz, on s'integra la construcció moderna i respecta el patrimoni històric de les muralles.

Plaça Lesseps

Es Baluard