dimecres, 24 de novembre del 2010

El Serrallo, barri de pescadors

Es gratificant veure un exemple real de fins a quin punt l’urbanisme pot arribar a ser causa o solució de problemes que van molt més enllà de l’urbanisme, com són la qualitat de vida, la convivència, la integració i marginació o fins i tot la problemàtica de societat.

La Mina es un clar exemple de com un barri marginal en tots els sentits es capaç de recuperar-se mitjançant accions algunes petites i d’altres de més rellevància. La transformació d’un gran buit central que no aconseguia complir les funcions per a les que havia estat dissenyat en una rambla on s’hi col·loquen una sèrie d’elements que li donen vida i activitat com per exemple el tram. Una rambla que reestructura el buit dotant el barri d’un nou eix de connexió amb la resta de la ciutat i concretament amb el nou fòrum i que a més dóna un nou espai de relació amb bancs i espai verd i ampli. D’altres accions més sutils com són el tractament de tots els acabats de primera qualitat: paviment de granet, papereres de disseny, il·luminació adequada, escocells elegants i d’altres elements de l’urbanisme que eleven la qualitat de la zona.

A Tarragona podríem trobar actuacions de millora similars al barri del Serrallo. Aquest, barri mariner de Tarragona, es delimitat per la via del tren i el mar. Com tants altres barris humils de les nostres ciutats el Serrallo ha estat molt de temps descuidat convertint-lo en un barri considerat gairebé marginal. Això es degut a que Tarragona ha estat, durant la major part de la seva història, una ciutat bicèfala composta d'una Acròpolis, que avui coneixem com a Part Alta, i d'un barri portuari, El Serrallo. El port estava separat del nucli residencial principal, creant així dues ciutats en una. Aquesta convivència o bipolaritat entre els dos nuclis -residencials i portuaris- sempre ha relegat el barri a un segon terme que fins fa poc no se li ha donat importància. En les darreres dècades s’han fet intervencions de caire urbanístic en el front portuari, generant un passeig agradable amb fonts i una elevada peatonalització de la zona. Els comerços que existien a la façana marítima han guanyat molta qualitat i el barri actualment es un lloc de referència de Tarragona.