dilluns, 10 de gener del 2011

Més enllà de l'urbanisme

El pla de transformació de la Mina és una renovació que contempla una sèrie de millores arquitectòniques, tant per la rehabilitació dels edificis existents, com la construcció de nous equipaments i vivendes. Ara bé, el més important de la reforma per tal d'assolir-ne l'èxit és la repercussió social que pugui generar, i això va molt més enllà de l'urbanisme. El barri de la Mina neix d'una voluntat molt noble d'entrada, la de donar un sostre digne als centenars de famílies que vivien en barraques, per tal d'erradicar el barraquisme. D'entrada, La Mina forma part de Sant Adrià del Besòs, i no obstant, té una barrera tan gran amb el municipi al que pertany com el riu Besòs. Se li suma la idea de concentrar unes 10000 d'arreu, amb un índex d'analfabetisme molt elevat. El resultat és un barri amb greus problemes socials, droga, inseguretat, delinqüència... I el pas dels anys no canvia aquesta situació, ans al contrari, les xifres parlen d'una piràmide de població molt jove, en què una quarta part dels habitants són menors de setze anys.
El pla de millora pretén millorar l'aspecte social del barri a través de l'urbanisme. La millora de la connexió amb la ciutat, la construcció de nous equipaments a nivell de barri i a escala de ciutat, la rehabilitació de les construccions existents i la creació de zones verdes. Amb tot això, el pla impulsa l'obertura del barri a la ciutat, creant focus d'activitats que atraiguin a població més enllà de la Mina, i pugui mica en mica anar-se poblant d'altres tipus de persones. La barreja social és una de les estratègies del pla.
El projecte es desenvolupa amb una sèrie de premisses com a punt de partida, les quals tenen a veure amb aquesta problemàtica social. Més enllà de les reformes purament arquitectòniques, un dels majors valors del pla és la feina de conscienciació que s'ha fet sobre els habitants del barri permetent-los participar activament en la projecció del pla i en la seva execució. 
A la perifèria de Lisboa hi ha un barri que presenta forces similituds amb la Mina. Neix també de la "recol·locació" de barraquistes a partir de la construcció massiva d'habitatges de baixa qualitat. En aquest barri es concentra una població majoritàriament immigrant de les antigues colònies portugueses a l'Àfrica, i presenta la mateixa problemàtica que al barri de Sant Adrià: drogues, del·linqüència, falta d'educació i manca de possibilitats de desenvolupament. L'any passat el barri va ser el tema del concurs d'estudiants d'arquitectura de facultats portugueses en motiu de la Trienal d'Arquitectura. El barri encara no té un pla de reforma, però si més no, ja han començat a plantejar-se la severa necessitat que presenta en ser renovat comptant amb la col·laboració dels mateixos habitants del barri, impulsors de diverses associacions veinals, per tal de trobar la manera de millorar la qualitat de vida dels habitants i la projecció exterior del barri.

 Algunes imatges de Cova da Moura


web de la trienal: http://www.trienaldelisboa.com/en/competitions/universities-competition-cova-da-moura