diumenge, 5 de desembre del 2010

Bon Pastor-La Soledat

La Soledat és un barri de Palma que limita amb Son Gotleu, Son Canals, el polígon de Llevant i el barri de Pere Garau.
Prové d'un antic convent fundat a finals del s.XVI, anomenat Virgen de la Soledad. Però la història del barri tal i com el coneixem ara, comença l'any 1851 amb les desamortitzacions. Es construí la fàbrica de mantes Ca'n Ribas. Durant aquest el segle XIX, s'urbanitzà el barri, i es construiren les peimeres vivendes per a obrers. Es convertí aleshores, en un barri industrial. I durant la primera meitat s'hi incorporaren les fàbriques Ca'n Roca, maquinària agrícola Janer i Sabates Salom.
Tot això era degut a què a la Palma emmurallada, no hi cabien les indústries, i es desplaçaren a La Soledad. Al centre de Palma hi queden carrers com el c/ Flassaders.
Cal recordar que els barris perifèrics a Palma, fins l'endarrocament de les muralles, s'havien de construir a no menys de 100m.
L'any 1960, quebraren les fàbriques i La Soledat entrà poc a poc en un procés de degradació. Hi ha hagut tentacions de tirar-lo avall, per a construir-hi blocs d'habitatges.

Actualment, s'està recuperant el barri, i rehabilitant algunes fàbriques com Ca'n Ribas.
En un futur s'establirà una connexió amb el polígon de Llevant, el qual es transformarà en el barri Nou Llevant, enfront la mar.

Guarda una similitud directa amb el barri de cases barates del Bon Pastor, construïdes el 1929 sobre terrenys que pertanyien al municipi de Sta Coloma de Gramanet, al costat del riu Besòs.
També es va pensar la possibilitat de la demolició de les cases i substituir-les per blocs d'habitatges, on s'hi reallotjaran els actuals habitants del barri.
Les cases, al igual que les vivendes obreres de La Soledat, estan fetes seguint l'arquitectura popular de principis de segle.
La línia 9, arriba ja al barri, que, fins fa poc, s'abastia de la parada de Sant Andreu, una mica allunyada del Bon Pastor.