dimecres, 3 de novembre del 2010

L'associacionisme a Tarragona

Al llarg de la visita del barri de Gràcia vam poder veure vàries associacions que s’anaven repartint pel barri. L’arquitecte i veí del barri Antoni Ramon ens va explicar fins a quin punt van ser importants i motor del barri els diferents ateneus, centros i associacions. I es que una de les singularitats de Catalunya és l’alta densitat del seu teixit associatiu. Gairebé hi ha entitats de tot i per a tot. Associacions de veïns, de boletaires, d’excursionistes de cap de setmana,
de voluntaris socials, reivindicatives, altermundistes, d’educació en el lleure,
colles de diables, corals... L’origen d’aquesta tradició d’entitats de barri va molt enllà però el moment culminant va ser quan l’única manera que va tenir la gent de refugiar-se davant l’opressió del règim franquista era amb ateneus populars. Així, moltes de les mancances de la societat, que no eren cobertes per l’Administració pública, eren resoltes per l’acció col·lectiva i el treball voluntari.

A Tarragona aquest associacionisme no va ser tant elevat com a Gràcia, però tot i així també es va donar. Es el cas de l’Ateneu Llibertari Alomà que rendeix homenatge a Josep Maria Alomà, històric militant que va lluitar molt contra l’opressió del franquisme. Entre altres, va crear l’Escola Nova Unificada, que volia donar l’oportunitat i l’accés als estudis dels fills dels treballadors. Actualment, aquest caire polític i reivindicatiu que tenien les associacions s’ha perdut, però segueixen existint com a motor d’activitats culturals, socials i com a un lloc on es volen oferir uns serveis que manquen en la institució pública.

Alomà y la obra del CENU en Tarragona from Ramon Gras on Vimeo.