dijous, 7 d’octubre del 2010

Sant Adrià, destrucció i una història lligada a la indústria



Sant Adrià del Besòs és un cas clar de l’absència d’intervencions en el casc antic del caràcter de les del casc antic de Barcelona. Degut a la seva proximitat al riu Besòs, la ciutat ha patit efectes devastadors ja des dels seus orígens degut a les anomenades besosades. Si a més destaquem la destrucció que va patir la població l’any 1114 per les tropes musulmanes i posteriorment, l’any 1697, per les tropes franceses (era zona de pas a l’atac d’aquestes a Barcelona), i el bombardeig que va patir el 1938, ens trobem davant d’una ciutat que podríem denominar “nova”.

L 'origen de la població és l'església parroquial de Sant Adrià (1012), situada al capdamunt d’un petit turó de 14m (la part més elevada del poble: lloc estratègic com els orígens de Barcelona) a redós de la qual es va formar el nucli antic del poble, que quedaria després destruït.

Inicialment, el seu caràcter era fonamentalment agrícola i al segle XIX i principi del XX, els prats i les vernedes de Sant Adrià van ser un lloc d'esbarjo freqüentat pels barcelonins, i també un indret on es van fer reunions obreres.

El segle XX, i amb ella la industrialització, van trasbalsar completament la vida de Sant Adrià. El creixement lent i sostingut i la vida basada en el conreu del camp van canviar sobtadament amb l'establiment de les primeres indústries i l'arribada dels primers immigrants, ambdós fenòmens provocats per la proximitat de Barcelona.

A la dècada dels anys vint, la població es va multiplicar per sis: establiment dels obrers que treballaven a les obres del metro i a l'EXPO de Barcelona de 1929.

En aquella època es va iniciar una de les grans constants de la historia contemporània de Sant Adrià: l'establiment de centrals tèrmiques i indústries (que donarien nom a diferents barris).

A partir del 1950, Sant Adrià va tornar a créixer ràpidament sempre per la instal·lació de noves fàbriques i per la construcció de barriades d'habitatges per a treballadors, la majoria procedents d'altres llocs d'Espanya.

Actualment, Sant Adrià és una població on predomina el sector terciari. Però la construcció de nous habitatges i la rehabilitació urbanística segueix un ritme imparable; a més, la situació del Fòrum al Port de Sant Adrià ha significat un nou impuls per la ciutat.